Holland Dance Festival Gala Feestelijk opening van Holland Dance Festival 2024 Future of Dance

24 januari 2024


Amare, Den Haag

€ 20,00 - € 59,00

Tickets
foto

Opgedragen aan Mavis Staines, artistiek directeur ceo Canada National Ballet School

Feestelijk, eenmalig en bruisend van levenslust en energie: het Holland Dance Festival opent zijn negentiende editie met een bijzonder verrassingsgala. Onder de titel Future of Dance zoomen we dit keer volledig in op jong danstalent en presenteren wij u de sterren van de toekomst.

Tijdens dit gala treden maar liefst drie van de beste juniorengezelschappen die de wereld telt voor u op. Het eerste ensemble, Ailey II uit New York, is dit jaar een van onze hoofdgasten en geeft met zijn deelname aan ons festival het startschot voor de viering van zijn vijftigste verjaardag. De groep werd in 1974 opgericht door de Amerikaanse choreograaf en visionair Alvin Ailey en was daarmee, wereldwijd, een van de eerste juniorenensembles. Ailey wist én bewees dat zijn jonge, virtuoze, veelal Afro-Amerikaanse dansers net zoveel, en soms zelfs nog meer succes weten te oogsten als het ‘hoofdgezelschap’: het door ons in 2019 nog met daverend succes gepresenteerde Alvin Ailey American Dance Theater.

Adembenemend
Ook maakt u tijdens dit gala kennis met de internationale toptalenten van de twee belangrijkste Nederlandse juniorengezelschappen, die dit seizoen ook beide een jubileum vieren. De Junior Company van Het Nationale Ballet bestaat inmiddels tien jaar en heeft sindsdien alle verwachtingen overtroffen: meer dan de helft van de dansers van ‘hoofdgezelschap’ Het Nationale Ballet zijn voormalige junioren en tien van hen bekleden nu zelfs al de positie van solist. NDT 2, het tweede gezelschap van Nederlands Dans Theater, is met 45 jaar het oudste juniorensemble van ons land. Het heeft zich de afgelopen decennia bewezen als een groep die – gezien haar adembenemende dansers – niet alleen beslist niet onderdoet voor NDT 1, maar die met haar frisse, sprankelende karakter juist nog een extra dimensie aan de Danstheater-magie toevoegt.

Jiří Kylián Ring
Behalve de drie juniorengezelschappen ziet u tijdens Future of Dance ook optredens van jonge toptalenten van enkele toonaangevende internationale dansvakopleidingen. Tevens vindt tijdens het gala de uitreiking plaats van de prestigieuze Jiří Kylián Ring, die wederom zal gaan naar iemand die de laatste jaren – of al langer – een inspirerende en onmisbare bijdrage aan de dans in Nederland heeft geleverd.

Opgedragen aan
Deze bijzondere avond, volledig gewijd aan de jonge dansers met een selectie van (inter)nationaal toptalent, wordt opgedragen aan de directeur van deze school: Mavis Staines. Na ons allen jarenlang te hebben geïnspireerd om dansvakopleidingen verder te brengen gaat zij aan het eind van dit seizoen met pensioen.

“Galavoorstelling met focus op jong toptalent”

Data & tickets

datum begintijd locatie tarief tickets
wo 24 januari 2024 20:15 Amare, Den Haag €20,00 - €59,00 bestel

Impressies

foto
Nir Arieli
foto
Michel Schnater
foto
Joris-Jan Bos

Aanbevolen

Amsterdam / Ballet Bubbles / Junior Company / ITA / NOB

Junior Company – Het Nationale Ballet

Info & tickets

Ailey II – Next Generation of Dance

Info & tickets