Māh Birmingham Royal Ballet

12 t/m 15 juni 2024


nieuwe Luxor Theater, Rotterdam

€ 25,00 - € 60,00

Tickets
foto

Māh – geïnspireerd door Malala

Ontwikkelingen in de danskunst vinden overal ter wereld plaats en komen soms uit onverwachte hoek. In het streven om interessante, internationale dansproducties en danskunstenaars zichtbaar te maken in Nederland, is het Holland Dance Festival altijd op zoek naar voorstellingen die iets bijzonders toevoegen.

In navolging van het succesvolle Alvin Ailey American Dance Theater in 2019 en het internationaal gevierde Acosta Danza in 2023 presenteert Holland Dance Festival in samenwerking met Droom en Daad met trots in 2024 het Birmingham Royal Ballet met de wereldpremière van Māh. Deze voorstelling is exclusief in het nieuwe Luxor Theater Rotterdam te zien van woensdag 12 t/m zaterdag 15 juni 2024.

“Wereldpremière: avondvullende dansvoorstelling door Carlos Acosta’s Birmingham Royal Ballet, geïnspireerd door Malala”

Het toonaangevende klassieke en hedendaagse balletgezelschap Birmingham Royal Ballet brengt zijn allereerste bezoek aan Nederland. Het gezelschap, dat al bijna 100 jaar bestaat, opende een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis toen Carlos Acosta, de grootste mannelijke danser van zijn generatie, in 2020 artistiek directeur werd. Naast het behouden van traditioneel repertoire wil de in Havana geboren danser, choreograaf en visionair het repertoire van het gezelschap uitbreiden en nieuwe wegen inslaan, zoals met Māh.

Gecreëerd door vijf vrouwelijke choreografen
Māh is een nieuw avondvullend ballet, gecreëerd door vijf vrouwelijke choreografen van over de hele wereld. Wubkje Kuindersma (Nederland) is freelance choreografe en Young Creative Associate bij Het Nationale Ballet. Arielle Smith (UK) is een met de Olivier Award bekroonde choreografe, die zich bezighoudt met danstheater en film. De in Havana geboren Iratxe Ansa uit Spanje trad op met alle grote dansgezelschappen ter wereld, voordat ze zich toelegde op choreografie en haar eigen gezelschap Metamorphosis Dance. De bekroonde choreografe en performer Seeta Patel (UK) is een leidende figuur in de Bharatanatyam dansstijl en heeft haar eigen gezelschap Seeta Patel Dance. Tenslotte de choreografe Thais Suarez (Cuba), die onlangs met Acosta Danza heeft gewerkt aan hun 100% Cubaans programma.

Māh is veel meer dan een verhaal
Samen reageren deze vijf choreografen op universele thema’s als onderwijs en vrouwenrechten, geïnspireerd door het leven van de moedige activiste Malala Yousafzai uit Pakistan, de jongste Nobelprijswinnaar ooit. In 2012 werd ze in het gezicht geschoten door de Taliban, ze vluchtte naar Birmingham waar ze een specialistische behandeling kreeg, herstelde, ging studeren en bleef daar ook wonen. Elk van de vijf vrouwelijke choreografen neemt een deel voor haar rekening en ze laten zich daarbij inspireren door Malala. De voorstelling wordt daarmee niet een traditioneel verhalend dansstuk, maar een reflectie uit verschillende gezichtspunten op een bijzondere vrouw en haar bijzondere levensverhaal. De eindregie van deze collage-voorstelling ligt bij Acosta. Māh is een Perzisch woord dat maan betekent en in heel Centraal-Azië wordt gebruikt.

Wereldpremière
Māh beleeft op 12 juni 2024 haar wereldpremière in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Daarna reist de productie naar Luxemburg, voordat het in de herfst in Groot-Brittannië in première gaat in de Hippodrome Birmingham en bij Sadler’s Wells in Londen. Māh wordt live begeleid door 18 musici van de Royal Ballet Sinfonia met medewerking van een lokaal kinderkoor.

Wegens productionele redenen, lukt het Birmingham Royal Ballet niet om de wereldpremière van Mãh te laten plaatsvinden.

Data & tickets

datum begintijd locatie tarief tickets
wo 12 juni 2024 20:00 nieuwe Luxor Theater, Rotterdam No tickets available Geweest
do 13 juni 2024 20:00 nieuwe Luxor Theater, Rotterdam No tickets available Geweest
vr 14 juni 2024 20:00 nieuwe Luxor Theater, Rotterdam No tickets available Geweest
za 15 juni 2024 20:00 nieuwe Luxor Theater, Rotterdam No tickets available Geweest

Impressies

foto
foto